Den här veckan har det varit Månfestival i Kina. Den infaller varje år den femtonde dagen i den åttonde månaden i det kinesiska året, i år alltså i september enligt vår kalender. Familjen samlas för att äta och umgås tillsammans och man går kanske ut och tittar på månen. Månkakor spelar en central roll i firandet. Kakorna verkar kunna innehålla i princip vad som helst, huvudsaken är den runda månformen. Det finns både salta och söta varianter, vissa har en kärna av mosad äggula som en symbol för månen. Oftast är de dock söta med en fyllning gjord av torkad frukt och mandel. De är fint dekorerade och chockerande dyra. Dagarna innan Månfestivalen såg jag folk överallt som skyndade fram och tillbaka med påsar med fint förpackade månkakor, ungefär som att man inte kan fira julafton utan julklappar. Det finns bagerier som enbart sysslar med att tillverka dessa kakor. Till och med Starbucks säljer specialdesignade månkakor här och Haägen-Dazs har lanserat ”Ice Cream Moon Cake”. Själv har jag provat flera olika varianter, bland annat en minnesvärd variant med en fyllning av söt röd bönpasta, och för mig är de mer vackra och konstiga än goda.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar